maanantai 23. joulukuuta 2013

Joululeivonnaisia

Vihdoinkin päästiin testaamaan omia ruisjauhoja! Jauhot on olleet säkissä odottamassa jo useamman viikon, mutta kaapin perällä oli kaupan jauhoja sen verran, että nyt vasta loppuivat. Päätimme pitää piirakkapäivän ja leivoimme anopin ja Heikin siskojen kanssa karjalanpiirakoita ja rönttösiä.



Rönttöset ovatkin minulle suht uusi tuttavuus. Viime kesänä Kuhmossa käydessä maistoin niitä ensimmäisen kerran ja pitihän niiden tekoa päästä kokeilemaan. Täyte on perunasta, ruisjauhoista ja puolukasta imellettyä puuroa. Maku on makeahko, mutta ehkä hieman hapan rukiin myötä.


Ja leipominen tapahtui meidän pirtin pöydän kääntöpuolella. On tosin hieman liian matala seisaaltaan työskentelyyn tuo pöytä.


Leivinuunin jälkilämmössä paistuivat vielä sopivasti piparkakkutalon osat ja jämätaikinasta perinnemuoteilla tehdyt pikkupiparit.



Ja on tuossa käännettävässä pöytälevyssä epäilyttävät puolensakin. On meinaan juuri suomenajokoiran nenän korkeudella pöydän alapinta. Siellä niitä taikinanjäämiä ja rasvaisesta piparitaikinasta puupintaan imeytyneitä makuja on mukava pöydän alla nuoleskella...

Ihan ei kaikki saumat osuneet kohdalleen, mutta eihän ne jää näkyviin. Piparitalon teossahan tärkeintä on, että karkkia on tarpeeksi.




En ole uskaltanut laskea, paljonko sokeria tässä on yhteensä. Tuskin yksi kilo riittää...

2 kommenttia:

  1. WOW! No on karkkia! Joko oot raskinu syödä tornin?

    VastaaPoista
  2. Aikamoiset sokeriöverit tuosta saatiin! Varsinkin kun olin valinnut taikinaankin tavallista sokerisemman reseptin... Ylin kerros kun oli korkattu, niin sen jälkeen keitetty glögi maistui suussa kitkerältä. Tuhoamistahti on nyt hieman hiipunut ja viimeiset rauniot on vielä pöydällä.

    VastaaPoista