tiistai 24. heinäkuuta 2012

Uudet lattiarakenteet


Joululoman aloitimme alapohjan laudoitusta naulaamalla. Kamarin laudoitus syntyi nopeasti. Päälle nidoimme ilmansulkupaperin. Kun kamari oli paperoitu, oli lattiankannattimien vuoro. Vanhat lattiankannattimet oli tehty lattiavasojen päälle samansuuntaisesti eli olivat olleet yli 80 cm etäisyydellä toisistaan. Kirvesmiehen ohjeiden mukaan teimme uuteen lattiaan ristiinkoolauksen, että saimme tiheämmän jaon (noin 60 cm) lattiankannattimille. Kammariin teimme kaikista kannattimista yhtä korkeat, sillä lattia oli suurin piirtein suora. Kaiken kaikkiaan eristeelle tilaa tuli hieman vajaa 40 cm.




Pirtin lattian alla eristeiden seassa menevät vanhat vesijohdot täytyi vetää pois suojana olleista muoviputkista. Näin putkimies saisi vedettyä helposti uudet muoviputket tilalle, vanhojen putkien kunnosta kun ei ollut varmuutta. Tiukassa olivat, mutta lopulta irtosivat.


Teimme Finnfoamista lämpöeristeen rossipohjaan vesijohdolle ja viemärille. Neljä levynpalasta leikattiin muotoon ja liimattiin uretaanivaahdolla. Mahdollisimman vähän olisi tarkoitus käyttää muovipohjaisia eristeitä, mutta tähän tarkoitukseen ajattelimme hyväksi vaihtoehdoksi.



Kun viemäri- ja vesijohto oli saatu eristettyä, oli vuorossa eteisen ja kylpyhuoneen paperointi ja lattiakannattimien teko. Kylpyhuoneen ja eteisen lattiat tehtiin eri tasoihin erilaisten lattiarakenteiden takia. Kylpyhuoneen lattiankannattimet syntyivät suht helposti. Alle tuli 2" x 5" -lankut ja päälle ristiin 2" x 4" -lankut. Eristetilaa noin 23 cm. Kylpyhuoneessa ei tarvinnut välittää lattian kaltevuudesta, sillä lattia oli luonnostaan kalteva suunniteltua lattiakaivon paikkaa kohti. 

Eteisen puolella jouduimme oikaisemaan enemmän lattiaa. Mallasimme vatupassin avulla lattiaa suoraan ja minä mittasin lattiankannattimille korkeudet. Merkkasin korkeuden paperiin ja toinen rakentaja sahasi kannattimet oikeaan mittaan. Eroa matalamman ja korkeamman pään välillä oli noin 5 cm.





Seuraavana oli vuorossa ekovillan puhallus. Saimme rautakaupasta mukaamme puhalluskoneen, joten olihan sitä käytettävä vaikka alapohjan täyttö olisi ehkä onnistunut ilmankin. Hieman oli ongelmia koneen käynnistyksessä, mutta muuten homma sujuikin helposti. Melkoinen kasa villaa tuli, kun otimme huomioon 50% ylitäytön ulkoseinustoille ja 30 % muualle.


 
Villan tamppauksen ja painelun jälkeen oli taas paperoinnin vuoro. Piirsin paperiin vielä tussilla kannattimien paikat, että toisen rakentajan oli helpompi taiteilla lattialautoja naulatessa. Käytimme kierrätyslautoja, eli kammarista ja eteisestä purettuja lattialautoja. Eteisen laudat täytyi ottaa avuksi kun uudet kannattimet tulivat tiheämmällä jaolla kuin vanhat, ja näin osaa laudoista täytyi lyhentää että jatkokohta osui kannattimen kohdalle. Muutama pontti oli murtunut lattiaa purettaessa, joten melko tarkkana sai olla että materiaali riitti koko lattian alalle. Kuvassa näkyy myös valokuitu, jonka kaivoimme sokkelin alta talon sisään. Naapuritaloon kun valokuitu hankittiin, niin otettiin samalla kaapeli myös tänne.


Lattialaudat laitettiin takaisin suositusten vastaisesti ikkunan suuntaisesti, että olisivat viereisen huoneen lautojen kanssa samaan suuntaan.



Lattiasta tuli raidallinen, sillä eteisen vanhat laudat oli maalattu ja kamarin lakattu.

Alun perin tavoitteena oli saada tehtyä sekä kamarin lattia että eteiseen eristeet joululoman aikana. Kamarin lattian saimme tehtyä, mutta eteisen eristys jäi tekemättä, sillä sydänvaivojen takia putkimiehemme ei päässyt asentamaan eteisen ja märkätilojen lattian alaisia viemäriputkia. Tuuraaja putkitöille kyllä löytyi, mutta aikaa meni hieman, joten eteisen eristys jäi tulevaisuuteen.

1 kommentti:

  1. Meillä on myös kalteva lattia, se on jotenkin painunut meidän työhuoneessa. Se varmaan pitää avata ja tarkistaa, miten suuret vahingot ovat. Kova urakka siis myös edessä. https://www.kuretek.com/lattian-nosto

    VastaaPoista